Polévky

Polévka s medvědím česnekem

Medvědí česnek je hned po sněženkách takový posel jara a zároveň jedna z prvních dobrot, co se dá sbírat už v průběhu března. Přidávám ho do velikonoční nádivky, do pomazánek, míchaných vajíček, pod maso, do těstovin a spousty dalších receptů. Skvěle ale vynikne i jako hlavní surovina v téhle mojí jednoduché jarní polévce. Nasbírejte si ho pěkný svazeček na oblíbeném místě a uvařte si ji také.

Co budete potřebovat na 2 – 3 porce:

Svazeček medvědího česneku, lístky a ideálně i květy na ozdobu, jednu bílou cibuli, tři až čtyři řapíky celeru, jednu petržel, jednu velkou bramboru, 1dcl smetany na vaření, 4dcl vývaru, sůl, pepř, jeden bobkový list, špetka majoránky, libeček (ideálně pár čerstvých lístků, pokud máte, lze vynechat), ghí, pečivo nebo krutonky k podávání.

Postup:

Očistěte a oloupejte zeleninu. Cibuli nakrájejte najemno, petržel, celer a bramboru na kousky. Na ghí nechejte zesklovatět cibulku a poté přidejte všechnu zeleninu, koření a stonky medvědího česneku a nechejte pár minut společně opékat. Zelenina získá opékáním lepší chuť a koření se hezky rozvoní. Vše osolte a lehce opepřete a zalejte vývarem. Vařte, dokud není zelenina měkká. Zatímco se polévka vaří, nasekejte si listy medvědího česneku na větší kousky a jakmile je zelenina měkká, přihoďte všechen česnek do polévky, promíchejte a pak vše rozmixujte tyčovým mixérem. Medvědí česnek se vám nejspíš nepovede rozmixovat úplně, ale to nevadí, polévka tak bude mít strukturu. Polévku vraťte na sporák a přilejte zhruba půlku smetany na zjemnění. Pokud je polévka příliš hustá, přidejte ještě i vývar nebo vodu. Polévku ochutnejte a dle chuti ještě přidejte sůl, pepř a případně špetku majoránky. Podávejte s celozrnnou bagetou nebo dobrým kváskovým chlebem. Žádné krémové polévce rozhodně neuškodíte ani křupavými krutony. Ozdobte květy medvědího česneku a ať vám chutná!

Když se teď koukám na fotky, připomíná mi špenátovou polévku. Takže příště vyzkouším i se ztraceným vajíčkem. To bude jistě taky dobrota;)

2 komentářů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *