Recepty,  Sladké pečivo a dezerty

Letní linecký koláč s ovocem

Léto, to jsou jahody, meruňky, broskve, rebarbora, třešně a další letní dobroty. Všechno letní ovoce se skvěle hodí na můj oblíbený koláč s tvarohem a letním ovocem. Já mám nejradši jahodovo-rebarborovou variantu, ale vynikající je také kombinace meruněk s rybízem nebo černo-fialová varianta s borůvkami a ostružinami. Upečte si taky svoji variantu z vaší úrody.

Na formu o průměru 25cm potřebujete:

Těsto: 250g hladké mouky, (můžete experimentovat a 100g běžné hladké mouky nahradit žitnou moukou, kokosovou nebo mandlovou), 80g moučkového cukru s vanilkou, dva žloutky, špetka soli, 140g másla, dvě lžíce vody, kůra z poloviny citrónu.

Náplň: polotučný tvaroh, lžíce cukru / medu / čekankového sirupu, pár kapek vanilkového výtažku, sezónní ovoce dle libosti (výborně fungují meruňky s rybízem, jahody s rebarborou, ostružiny s borůvkami, aj.)

Postup:

Ze všech surovin vypracujte hladké těsto a dejte jej aspoň na půl hodiny do lednice. Já postupuju tak, že na vál proseju mouku a cukr, do důlku přidám na kostičky nakrájené máslo a žloutky a rukama pěkně hnětu do koule. V průběhu zpracovávání ještě přidám vodu sůl a citronovou kůru. Jakmile těsto odpočívá v lednici, dám si předehřát troubu na 180°C horkovzduch a vyšlehám tvaroh s cukrem a vanilkou, nakrájím si ovoce na menší kousky a pokud je kyselé, přidám med nebo čekankový sirup. Jakmile máte tohle všechno hotovo, vytáhněte ztuhlé těsto z lednice a vyválejte na kolo o něco větší než je forma na koláč. Tloušťka těsta bude cca 3 – 4mm. Vyválené těsto přeneste do formy a pěkně jím formu vyplňte, propíchejte vidličkou a dejte na 10 minut předpéct do vyhřáté trouby (těsto je dobré něčím zatížit, aby se nenafukovalo, já používám menší koláčovou formu). Ze zbytku těsta vyřežte úzké proužky na vytvoření mřížky. Předpečený koláč vytáhněte z trouby a pomocí stěrky na něj rovnoměrně namažte vanilkový tvaroh. Na tvaroh následně naskládejte ovoce a vytvořte mřížku z proužků těsta. Pokud nechcete mřížku, jednoduše nastrouhejte zbytek těsta rovnou na ovoce (předtím je dobré nechat těsto chvíli v mrazáku). Koláč dejte péct na dalších cca 15-20 minut, nebo dokud povrch nezezlátne.

Jahody a rebarbora: Tuhle variantu mám moc ráda. Postupujte tak, že si omyjete a nakrájíte jahody a rebarboru. Jahody na plátky nebo čtvrtky a cca dva velké stonky rebarbory na větší kousky plus stonek na tenčí plátky. Větší kousky rebarbory na chvíli povařte v trošce vody s jednou lžící cukru / medu / sirupu, dokud se rebarbora nerozpadne, pak ji posbírejte odpěňovačkou a dejte do misky, touhle směsí následně potřete tvarohovou vrstvu a na rebarboru naskládáte jahody s plátky rebarbory. Nahoru vyskládáte proužky těsta a dáte péct.

Ať se koláč povede a krásné léto přeji!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *