Bez masa / vegetarian,  Omáčky,  Těstoviny a rizota

Špagety s krémovou cuketovou omáčkou s parmazánem

Recept na linguinne con zucchine aneb linguine s cuketami jsem měla už na svém původním blogu Vivaitalia. V lednici jsem měla krásnou malou cuketou, takže jsem si dneska tuhle dobrotu po dlouhé době uvařila a vylepšila ji několika ingrediencemi navíc. A jelikož jsem po dlouhé době dokonce vytřela talíř prstem úplně do sucha :))), musím se s vámi o recept podělit. Stačí vám pět ingrediencí a delikatesa je na světě.

Na dvě porce potřebujete

160g celozrnných špaget, dvě velké hrsti strouhaného parmazánu (ideálně si nastrouhejte sami), 200ml krabičku italské smetany (panna da cucina – prodává Albert, Globus, Rohlík, italské lahůdky), jeden stroužek česneku, jednu malou, tenkou cuketu (délka cca 20cm) nebo tři až čtyři takové ty úplně baby, pokud seženete. Sůl, pepř, olivový olej, muškátový oříšek.

Jak na to

Dejte si vařit osolenou vodu na špagety (slaná jako moře). Nastrouhejte parmazán, oloupejte stroužek česneku a podélně rozpulte, cuketu nakrájejte na tenká kolečka (cca 2-3mm). Do větší rozehřáté pánve šplíchněte olivový olej, hoďte do něj rozpůlený stroužek česneku a jakmile se začne opékat, přidejte všechnu cuketu. Pomocí pinzety nebo vařečky cuketu rovnoměrně rozprostřete na pánvi a opékejte několik minut, dokud není jedna strana lehce nazlátlá (neusmažte z toho prosím chipsy, opékejte na vyšší střední teplotu nikoliv na nejvyšší – já mám indukci s devíti stupni, takže jsem opékala na sedmičce), potom cukety otočte (nikam neodcházejte, jde to rychle). Mezitím dejte do vroucí vody vařit špagety. Jakmile jsou cukety z obou stran lehce zlatavé, uberte teplotu (já na pětku), přidejte do pánve všechnu smetanu, parmazán a naběračku vody z těstovin. Vše pomalu prohazujte nebo míchejte vařečkou, nechte lehce minutu probublávat až se vytvoří hustá krémová omáčka. Pokud je omáčka moc hustá, přidejte další naběračku vody. Opepřete a třikrát až čtyřikrát strouhněte muškátový oříšek (jenom lehce pro lepší chuť, u muškátového oříšku je méně více, jelikož, pokud to přeženete, nebude se dát jídlo jíst, platí to obecně). Na závěr do pánve přidejte hotové špagety přímo z hrnce s trochou vody a vše hezky proházejte, aby byly špagety obalené omáčkou. Podávejte zakápnuté olivovým olejem, opepřené čerstvým pepřem a posypané několika lístky bazalky. Dobrou chuť.

K těstovinám se skvěle hodí bílé víno. Kdybyste chtěli tip na eshop, kde seženete vynikající nejen bílá vína z Provence, doporučuji web Dobroty z Provence. Na stránkách najdete i spoustu jiných delikates z Francie. Ideální pro tvorbu dárkového balíčku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *