Bez masa / vegetarian,  Luštěniny,  Polévky

Polévka z pečeného květáku a fazolí s placičkami

Už dlouho jsem měla v hlavě kombinaci květáku a bílých fazolí a přemýšlela, co z toho vymyslím. Projekt kuchařky Skromné jídlo od Hanky Michopulu mi pomohl dotáhnout tuhle moji myšlenku do konečného receptu, který rozhodně zkuste, protože je to fakt dobré! Skromné jídlo je internetová kuchařka na Instagramu, která vznikla na podporu samoživitelů a rodin s malými příjmy. Cílem je inspirace v podobě receptů na výživná a chutná jídla, kdy rozpočet na tři porce nesmí přesáhnout 50 Kč.

Ingredience na polévku pro 3 – 4 osoby a osm placiček:

Jeden středně velký květák (29 Kč), jedna cibule (3 Kč), dvě vejce (7 Kč), dvě hrsti fazolí (ideálně bílých cca 6 Kč), tři stroužky česneku, čtyři lžíce hladké mouky, 0,5l vývaru (zeleninový z odřezků), lžíce mleté kurkumy, sůl, pepř, olej, pár kapek citronové šťávy (vše poměrně 5 Kč), (dobrovolné – dva plátky slaniny).

Pár úvah, jak neplýtvat a ušetřit na úvod.

Na přípravu polévek se výborně hodí zeleninový vývar, nepotřebujete nutně vývar z masa a kostí. Na přípravu zeleninového můžete využít různé odřezky a zbytky nespotřebované zeleniny ze spíže / lednice, jako celer, petržel a mrkev včetně natě, ale také košťál květáku nebo stonek brokolice. Aby nebylo jídlo jednotvárné, využijte stejné ingredience a tvořte z nich různé pokrmy – polévka a placičky ze zbytků, vývar z křídel, kdy křídla naložíte, ugrilujete a podáváte s chlebem a nakládanou zeleninou jako druhý chod nebo večeři, nebo maso oberte a připravte rizoto / kroupoto / krokety. Spotřebujete tak veškeré suroviny a nebudou se vám hromadit zbytky v lednici. Využijte koncept obchodů bez obalu, kde si můžete koupit jen potřebné množství luštěnin / těstovin / rýže a dalších základních ingrediencí.

Postup – polévka:

Květák zlehka očistěte (ořízněte zaschlý košťál a nehezké, oschlé listy) a nakrájejte i s košťálem na plátky a menší růžičky, cibuli si nakrájejte najemno, fazole uvařte doměkka (pro lepší chuť přidejte do vody bobkový list a koření na vývar). Polovinu kurkumy rozmíchejte se lžičkou oleje v 0,5 dcl vlažné vody a směsí potřete dvě třetiny květáku rozloženého na plechu. Ke květáku přidejte rozpůlené stroužky česneku, osolte a pečte v troubě pod grilem cca 20 minut, nebo dokud květák nezezlátne jako na fotce (takto pečený květák je dobrý sám o sobě, nebo jako příloha k masu, rybám, pečením totiž získá moc dobrou, lehce oříškovou chuť). V hrnci rozehřejte olej, opečte na něm cibuli (trošku si schovejte na placičky), přidejte polovinu vařených fazolí a vše pár minut opékejte, následně přidejte pečený květák nakrájený na kousky (drobné růžičky si nechejte na ozdobu polévky), podlijte vývarem, osolte a opepřete a vše spolu chvíli povařte, dokud není vše měkké. Následně polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a pokud je moc hustá, přilejte vývar nebo horkou vodu, aby se snáze mixovala. Polévku na závěr dochuťte ještě solí a pepřem a přidejte pár kapek citronové šťávy. Podávejte ji ozdobenou malými růžičkami pečeného květáku spolu s květákovými placičkami. Pokud vám ještě vyjde rozpočet, nebo máte v lednici slaninu, přidejte do horké trouby po květáku ještě dva plátky slaniny a nechte je ugrilovat úplně dokřupava. Slaninu pak rozdrobte navrch polévky. Uzená chuť se k polévce výborně hodí.

Postup – placičky:

Zbytek květáku uvařte doměkka v osolené vodě s větší špetkou kurkumy (kurkuma je velmi zdravá a hodí se k bramborám, květáku a další zelenině, dodá dobrou chuť a krásnou barvu, POZOR barví opravdu hodně). Fazole opečte na pánvi s cibulí (můžete použít i pažitku nebo nať z jarní cibulky, máte-li v lednici), zakápněte citronovou šťávou a osolte a opepřete. Fazole smíchejte s vařeným květákem a pečeným česnekem v misce a vidličkou trochu pomačkejte (jako na fotce), přidejte dvě vejce a čtyři lžíce hladké mouky a zpracujte na řidší kompaktní směs. V pánvi rozehřejte olej a polévkovou lžící vždy naberte vrchovatě směs a vytvarujte z ní na pánvi placičky, smažte dozlatova a nezapomeňte odsát přebytečný tuk, můžete je ale péct i v troubě na omaštěném pečícím papíře. Podávejte k polévce, můžete si jimi hustou polévku i nabírat rovnou z talíře, jsou moc dobré.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *