Sladké pečivo a dezerty

Mrkvový dort s pekany a javorovým sirupem

Mrkvový dort, neboli carrot cake je jeden z mých oblíbených dezertů. Na manželovy narozeniny jsem se rozhodla, že ho zkusím upéct. Googlila jsem a našla spoustu receptů. Párkrát jsem si těsto zkusila formou bábovky nanečisto, vychytala ho dle mého k dokonalosti, něco přidala a něco vynechala a tady je recept na můj vláčný dort s pekanovými ořechy, rozinkami a javorovým sirupem.

Ingredience na formu o průměru 20cm:

350g polohrubé, ideálně celozrnné mouky, 2dcl olivového oleje, 150 g třtinového cukru, 4 vejce, semínka z vanilkového lusku, dvě lžičky mleté skořice, dvě lžičky prášku do pečiva, dvě lžičky jedlé sody, 3 lžíce javorového sirupu, 0,5 dcl smetany ke šlehání, dvě velké hrsti rozinek a dvě pekanových ořechů, špetka soli, šest středních mrkví najemno nastrouhaných.

Na krém: 500g lučiny nebo jiného čerstvého sýru, 250g tučného tvarohu, vanilkový cukr a osm lžiček moučkového cukru (lze nahradit / doplnit čekankovým sirupem)

Postup:

Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu vymažte na bocích máslem a dno vyložte pečícím papírem(viz foto). Vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkou (lusk rozpulte a vyškrábněte všechna semínka špičkou nože), v jiné míse smíchejte všechny suché přísady a pomalu je zašlehávejte do vaječné směsi. Jakmile je směs příliš suchá, začněte pomalu přilévat také olej, šlehačku a javorový sirup. Na závěr zapracujte ořechy a rozinky a veškerou mrkev. Těsto bude docela husté, nalejte ho do formy (viz foto) a dejte péct na cca hodinu na horkovzduch. Alternativně lze také na program pečení spodek a vrch. Přesný čas má každá trouba jinak, takže si pomožte klasicky zapíchnutou špejlí do středu dortu. Jakmile vytáhnete suchou špejli s drobečky a nic se na ní nelepí, máte upečeno.

Na krém vyšlehejte tvaroh a lučinu spolu s cukrem. Nezapomeňte mít vše v pokojové teplotě. Krém dejte vychladit do lednice než se upeče dort. Jakmile je podle kontrolní špejle dort upečený, vytáhněte ho a nechte úplně vychladnout. Pokud je na vrchní straně trochu vypouklý, vyklopte ho na talíř vzhůru nohama a měl by se vyrovnat. Pokud vám ale vyběhne příliš (jako mně), nechejte to, jak to je a vršek potom seřízněte. Každopádně spodní strana dortu bude vždy ta vrchní, takže v každém případě ho po seříznutí otočte vzhůru nohama. Dort podélně rozpulte (je na to profi pilka, aby to bylo rovmoměrně, nemám ji, takže to rovně nemám, ale na chuti to neubere:) a naplňte krémem. Ideálně použijte zdobící sáček, kterým krém na patro rovnoměrně dokola nastříkejte (velká spirála). Přiklopte a pak celý dort pomažte zbytkem krému. Fantazii se meze nekladou, můžete udělat tzv. nahatý dort, nebo krém nanést také zdobícím sáčkem. Povrch můžete ozdobit malými marcipánovými mrkvičkami nebo čerstvou mrkví, ořechy a lístky máty jako já. Mrkvové spirálky jsem udělala škrabkou na zeleninu a spařila je v horké vodě s citronovou šťávou, aby byly poddajnější.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *