Čokoláda,  Cukroví,  Sladké pečivo a dezerty

Kokosové hvězdičky s čokoládou a karamelem

Výrazná čokoládovo-kokosová chuť a jemné tóny karamelu v krému, to jsou moje kokosové hvězdičky. Trošku jsem experimentovala s ingrediencemi, takže těsto opravdu stojí za to. Hvězdičky nemusíte nechávat dlouho odležet, takže je stihnete upéct i na poslední chvíli. Krásné Vánoce!

Ingredience na dva plechy:

110g hladké mouky, 70g kokosové jemné mouky, dvě lžíce kvalitního hořkého kakaa, 60g másla, 60g kokosového tuku, 1 celé vejce, 60g moučkového cukru, dvě lžíce vody, mouka na podsypání. Na karamelový krém: 80g třtinového cukru, 125g másla, 150g 33%smetany na šlehání, hrst praženého kokosu. Na zdobení: čokoládová poleva, dvě velké hrsti praženého kokosu

Postup:

Ze všech ingrediencí vypracujte na vále nebo v robotu těsto. Díky kokosové mouce a kakau je těsto sušší, lehce drobivé, pokud by vám nedrželo pohromadě, přidejte více másla a vody a trpělivě pokračujte dále 🙂 Z těsta vytvarujte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie či sáčku a nechte alespoň hodinu nebo přes noc odpočinout v lednici. Před vyvalováním těsto nechejte chvíli v pokojové teplotě. Troubu předehřejte na 160 stupňů (horkovzduch), přes potravinářskou fólii vyválejte těsto o tloušťce 5 mm a vykrajujte hvězdičky. Na fólii nezapomeňte, bez ní to jde velmi těžko. Těsto pod ní nejprve jakoby popraská, ale pokračujte opatrně dále a podaří se vám vyválet hladký plát. Pečte cca 7 minut dle toho, jak znáte svoji troubu.

Krém: V tenkostěnném hrnci pomalu rozpusťte cukr, smetanu si nechejte venku z lednice, aby nebyla studená, můžete ji i lehce prohřát na plotně. Když je cukr pěkně hnědý, ale ne spálený! (rozpouštějte opravdu pozvolna) a voní karamelem, přimíchejte smetanu, pomalu vše míchejte a vařte, dokud se směs hezky nespojí. Vznikne vám úchvatná karamelovo-smetanová omáčka. Směs nechejte úplně vychladnout. Mezitím si na pánvi na sucho opražte všechen kokos. Trvá to pár minut, kokos prohazujte a míchejte, aby se nepřipálil. Opražený kokos je lehounce nahnědlý. V hluboké míse vyšlehejte změklé máslo a následně do něj postupně nalévejte karamelovou směs a šlehejte na vysoký výkon, aby se vše hezky spojilo. POZOR: směs musí být opravdu studená, klidně vychlazená, jinak se vám máslo srazí (pak pomůže jedině tyčový mixér a znovu vše vyšlehat). Na závěr zlehka vmíchejte hrst kokosu.

Upečené hvězdičky nechejte vychladnout a pomocí zdobícího sáčku na ně nastříkejte krém, slepujte a slepené namáčejte v čokoládové polevě a rovnou posypejte kokosem. Nechte v chladu zatuhnout a uchovávejte také v chladnu, v plechové či plastové dóze. Krásné Vánoce!

TIP!

Ingredience jako kokosový tuk a kokosovou mouku, ale také spoustu dalších dobrot seženete na e-shopu day spa shop, S kódem KARINVARI5 získáte slevu 5% na celý nákup.

Skvělé nádobí, krásné pečící formy a další pomůcky do kuchyně si pořiďte na Denis Henry. Já mám od nich pořídila nepřilnavou pánev Zwilling a nedám na ni dopustit. Kokos se na ní upražil hezky rovnoměrně a rychle. Dodání proběhlo extra rychle, rozhodně skvělý e-shop.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *