Čokoláda,  Sladké pečivo a dezerty

Brownies

Když už si dopřeju dezert, a není to zmrzlina, je to určitě něco čokoládového. Třeba pečená čokoláda – brownies. To je pecka! Poprvé jsem je ochutnala na Floridě a rozhodně to nebyl jenom jeden kousek 🙂 Doma je peču pokaždé, když se mi nashromáždí více čokolád. Podle mě totiž chutnají lépe než samotná čokoláda. Jejich mazlavá konzistence a až hříšná sladkost dostanou zaručeně každého milovníka čokolády.

Ingredience na pekáček o velikosti 20x25cm:

350g horké čokolády (60-70% kakaa, může být třeba i s kousky mandlí, oříšků nebo malin), 200g másla, tři velká vejce, 180g moučkového cukru, 85g hladké mouky, lžička prášku do pečiva

Jak na to:

Postup je hodně jednoduchý. Jak jsem naznačovala už v úvodu, je to v podstatě roztopená a znovu upečená čokoláda. Troubu si nastavte na 140°C horkovzduch. Nad vodní lázní rozpusťte ve větší míse čokoládu spolu s máslem. Mísu volte tak, aby se Vám do ní následně vešly všechny ingredience. V menší míse vyšlehejte šlehačem vejce s cukrem do hladké směsi, kterou pak pomalu metličkou zapracovávejte do čokolády (voda pod čokoládou by už neměla vařit). Na závěr postupně přes sítko přisypávejte mouku, v níž jste promíchali lžičku prášku do pečiva. Základní těsto máte hotovo. Před pečením do něj ještě můžete přidat nasekané ořechy nebo mandle, sušené nebo lyofilizované ovoce nebo jiné speciality na ozvláštnění. Pekáček vymažte jen lehce máslem, na které pak rozložte pečící papír. Klidně může přečuhovat přes okraje, ale důležité je, aby pěkně přilnul k pekáčku. Tomu pomůže právě máslo. Do pekáčku nalejte směs na brownies a dejte péct na 30-35 minut. Správně upečené brownies mají tuhý, lesklý povrch, ale když do nich píchnete špejli, drobečky, které na ní zůstanou, musejí být vlhké. Upečené brownies nechejte hodinu v pekáčku odpočívat a pak nakrájejte na malé kostičky a podávejte.

Brownies jsou výborné a hodně sladké, takže se mi osvědčilo krájení spíše na menší kousky. Podávat můžete s neslazenou šlehačkou, kopečkem oblíbené zmrzliny (vynikající je vanilková nebo můj oblíbený mangový sorbet), nebo jen tak. Ať se povedou!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *