Čokoláda,  Cukroví,  Sladké pečivo a dezerty

Čokoládové stromečky s pistáciovými oříšky

Čokoládové stromečky s pistáciemi jsem si vymyslela před několika lety, protože jsem chtěla nějaké nové cukroví z tmavého těsta. Linecké a rohlíčky už jsem měla upečené a kromě dalších klasických kousků jsem chtěla ještě nějaké tmavé cukroví. Ve spíži jsem měla velký sáček nesolených pistácií, na trzích jsem si koupila nové vykrajovátko ve tvaru stromečku a nápad byl na světě. Výsledkem jsou tyto čokoládovo – pistáciové stromečky. Pokud hledáte inspiraci na nové, jednoduché cukroví, zkuste je!

Ingredience:

210g hladké mouky, 70g cukru moučka, 140g másla, 2 žloutky, nastrouhaná kůra z citronu (já použila mraženou z italských citronů), 2 lžíce kvalitního hořkého kakaa, 30 g strouhané hořké čokolády (okolo 70 % kakaa), 2 hrsti drcených pistácií, 1:1 kvalitní čokoláda na vaření + kvalitní hořká (60-70 % kakaa), 20-30g tuku (nejlépe ghí nebo máslo)

Postup:

Prosejte mouku na vál, přidejte cukr, máslo, žloutky, citronovou kůru, kakao a nastrouhanou čokoládu a pokud možno rychle vše dohromady zpracujte rukama nebo v robotu na hladké těsto, aby se čokoláda nerozpouštěla a těsto zbytečně nelepilo. Z těsta vytvarujte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie či sáčku a nechte alespoň hodinu nebo přes noc odpočinout v lednici.

Troubu předehřejte na 160 stupňů (horkovzduch), vyválejte těsto o tloušťce 3 – 4 mm a vykrajujte vykrajovátky ve tvaru stromečku. Pečte cca 7 minut dle toho, jak znáte svoji troubu. Já stromečky slepuji nejčastěji nějakou kvalitní kyselejší marmeládou (jahodová, rybízová nebo ostružinová), ale můžete si připravit i čokoládový krém s najemno nasekanými pistáciemi nebo jiný oblíbený krém. Pro zdobení stromečků ve vodní lázni rozpusťte obě čokolády s tukem, promíchávejte postupně metličkou a když je konzistence pěkně tekutá, potírejte čokoládou pomocí příborového nebo mazacího nože jednotlivé stromečky, které rovnou sypejte drcenými pistáciemi. Nechte zatuhnout a uchovejte v chladnu, v plechové či plastové dóze. Aby cukroví hezky zvláčnělo, můžete k němu přidat půlku jablka, které tomu pomůže. Ať chutná!