Cukroví,  Sladké pečivo a dezerty

Barevné sněhové pusinky

Sněhové pusinky určitě znáte. Peču je každý rok z bílků, které zbyly po přípravě těsta na linecké cukroví a čokoládové stromečky. Letos jsem si ale řekla, že bych chtěla jiné pusinky než obvykle. Na internetu jsem vygooglila několik obrázků krásných, barevných pusinek a rozhodla jsem se, že do toho půjdu taky. Se sestrou jsme daly dohromady osm bílků, zapnuly jejího robota a už se šlehalo. Výsledek je myslím krásný, takže se s Vámi ráda podělím o postup, jak na dvoubarevné pusinky. Není to vůbec složité a zvládne je určitě každý!

Ingredience na cca 5 velkých plechů pusinek:

8 vaječných bílků, 400g moučkového cukru (platí pravidlo 50g cukru ne jeden bílek), několik kapek citrónové šťávy, červené gelové potravinářské barvivo, cukrářský sáček hvězdičkovou špičkou na stříkání pusinek

Jak na to:

Předehřejte si troubu na 90°C horkovzduch. V robotu nebo ručním šlehačem ušlehejte bílky s citrónovou šťávou do husté pěny, ale ne úplně do tuha. Následně k nim přidejte cukr a šlehejte dál, dokud nevznikne lesklý a úplně tuhý sníh. Správnou konzistenci poznáte tak, že když z bílků vytáhnete šlehací metličku, špička bílků se neohne a zůstane pěkně stát. Máto připraveno na stříkání pusinek.

Nyní si připravte cukrářský sáček. Připevněte si špičku s tvarem hvězdičky a do sáčku od spodu (od špičky) směrem nahoru udělejte barvivem tři dlouhé čáry (stejně daleko od sebe). Netrapte se, pokud barvivo trochu teče a čáry nejsou podle pravítka, vůbec to nevadí. Následně sáček pomocí cukrářské špachtle naplňte vyšlehaným sněhem z bílků a cukru a postupně na plech vyložený pečícím papírem stříkejte jednotlivé pusinky. Můžete i tvarovat jakoby růžičky. Nezapomeňte, že pusinky v troubě nabydou, takže je nestříkejte moc blízko k sobě. A určitě neřešte, když jedna pusinka není jako druhá, všechny budou krásné.

Pokud nechcete jenom jednoduché pusinky, můžete kombinovat různé tvary špičky a třeba i vytvořit stromečky a celý pusinkvý les, jak vidíte na fotkách 🙂

Pusinky sušte v troubě 50 – 60 minut podle toho, jak jsou velké. Zároveň nesmíte troubu alespoň prvních 20 minut otevírat, aby Vám pusinky nespadly. Po půlhodině je můžete zkontrolovat, ale budou určitě potřebovat minimálně 40 minut (pokud je máte hodně malinké). Po zvolené době pečení vypněte troubu a nechte v ní pusinky vychladnout. Hotové pusinky jsou lehounké a křehké a rozplynou se v puse. Ať se povedou! Krásné Vánoce!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *