Cestování

Vánoční Kodaň

Každý rok o adventu vyrážíme někam po Evropě na vánoční trhy. Loni jsme vybrali Dánsko a úžasnou Kodaň. Vánoční atmosféra v Kodani je úchvatná! Spousta světel, útulné malé restaurace a kavárny s vánoční výzdobou, stánky s voňavým gloggem, milí lidé a spousta dobrot. A v neposlední řadě socha Malé mořské víly. Hned bych se tam vrátila!

Nejprve několik praktických informací. Zpáteční letenky jsem pořídila za cca 1500Kč na osobu s Ryanair už v průběhu října. Ubytování byl trošku oříšek, protože jsem to nechala na poslední chvíli a na Booking už zbyly pouze drahé hotely. Ve finále jsem našla útulné bydlení v pravém Hygge stylu kousek od centra, za dobrou cenu přes airbnb (ráda doporučím). Byl to útulný mezonetový byt v domku na obrázku níže.

Let trval něco kolem hodiny a jelikož jsme měli jen příruční zavazadla, z letadla jsme byli v metru do centra ani ne za půl hodiny. Kodaňské letiště je jednoduché na orientaci a angličtina je samozřejmost. U východu je spousta automatů s jízdenkami na metro a do centra se dostanete za cca 20 minut, jelikož letiště není daleko. Takže jsme byli na ubytování o hodinu dříve. Byl to malý řadový domek v klidné části města, kousek od tramvaje. Nicméně do centra to bylo pěšky hezkou procházkou dvacet minut.

Centrum města je kouzelné. Nejvíce jsem se těšila na barevnou přístavní uličku Nyhavn a sochu Malé mořské víly. Nicméně, za návštěvu rozhodně stojí i palác Christiansborg, mramorový kostel Frederiks Kirke a poblíž možná stihnete i střídání stráže u Amelienborgu. Pokud máte rádi historické stavby, kostely a paláce, má toho Kodaň k nabídnutí mnohem více. Za hezkého počasí si můžete půjčit kolo a projet si město na něm. Místní na kole jezdí za každého počasí, jelikož centrum města je v podstatě bez automobilů a kolo si můžete půjčit kdekoliv na ulici.

A co jsme měli v Kodani dobrého? Je toho spousta. Famózní obložené chlebíčky z dánského chleba v tržnici Torvehallerne. Mají velký výběr a obloha na chlebu je opravdu bohatá. V tržnici je spousta dalších dobrých míst, kde si můžete dát něco dobrého. K Dánsku patří nepochybně rybí dobroty, uzený losos, dobré sýry a také dezerty a koláče. Takže jsme zavítali do místního marketu a nakoupili si spoustu dobrot “domů”, kde jsme si připravili malou hostinu. Ve městě jsme si dali taky skvělé fish and chips s mangoldem a domácí majonézou v příjemném bistru Logismose kousek od sochy Víly. K bistru patří i obchod s lahůdkami, kde toho můžete spoustu ochutnat. A tak trochu nedopatřením jsme skončili v nejlepší veganské restauraci ve městě, kde jsme ochutnali burger s domácí lanýžovou majonézou. Ani to nechci přiznat, ale kdybychom nevěděli, že je to veganská restaurace, nepoznali bychom, že v burgeru není maso. No a co se pití týče, na trzích vládne kodaňský glogg – svařák s panákem něčeho ostřejšího, rozinkami a sekanými mandlemi. Velká dobrota za 35 dánských korun.

Kodaň se nám moc líbila! Celým městem panuje pohodová atmosféra, na každém rohu si můžete dát něco dobrého na zub a do toho všudypřítomní cyklisti. Rádi se tam někdy vrátíme na další ochutnávku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *