Cukroví,  Sladké pečivo a dezerty

Linecké cukroví

Vánoční přípravy vrcholí. Mám tyhle svátky strašně ráda. Byt máme vyzdobený už od začátku adventu (včetně stromečku), dárky jsou pomalu všechny zabaleny a cukroví odpočívá v krabicích. Každý rok nemohou chybět vanilkové rohlíčky a samozřejmě linecké cukroví! Letos jsem vymyslela malou inovaci, a sice neslepuji ho tradiční rybízovou marmeládou od babičky, ale povidly, protože je máme moc rádi.

Ingredience na čtyři plechy cukroví:

320g hladké mouky, 210g másla nebo hery, 3 žloutky, 110g moučkového cukru, strouhaná citrónová kůra a mouka na podsypání. Na slepování rybízová marmeláda nebo povidla.

Jak na to:

Mouku prosejte na pracovní plochu, přidejte cukr, žloutky a na kousky nakrájené změklé máslo. Nezapomeňte také na strouhanou citrónovou kůru. Já si vždy mrazím vydlabané půlky čerstvých citronů z Itálie nebo jiné dovolené, které strouhám ještě zmrzlé. Jde to moc dobře a krásně voní. Z ingrediencí vypracujte hladké, pružné těsto a dejte ho do lednice odpočinout aspoň na hodinu (ideálně přes noc). Odpočinuté těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše na tloušťku cca 5mm a vykrajujte oblíbené tvary. Já mám vždy kolečka a květinky s kulatým nebo jiným otvorem uprostřed, aby byla vidět marmeláda nebo povidla. Cukroví pečte na 170°C horkovzduch 7 – 10 minut dle toho, jak vám peče trouba. Hlídejte ho, aby se nepřipálilo, mělo by být hezky narůžovělé. Vychladlé cukroví slepujte oblíbenou marmeládou nebo povidly a servírujte pocukrované moučkovým cukrem. S marmeládou se nebojte experimentovat. Nejhezčí je tmavá marmeláda, ale meruňková nebo pomerančová vypadá také hezky. Klidně použijte více druhů a budete mít více barev lineckého.

Krásný advent vám přeji! Nestresujte se, užívejte svařák, pečené kaštany, chlebíčky, mihotavé světlo svíček a těšte se na Vánoce!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *