Luštěniny,  Polévky

Polévka z černých fazolí

Vánoce se rychle blíží, cukroví napečeno a protože recept na kapra nebo bramborový salát máte jistě ten svůj zaručený, přidám Vám recept na výbornou fazolovou polévku. A proč fazolovou? Když jsem se vyptávala kamarádů a známých na jejich štědrovečerní menu, zjistila jsem, že většina z nich nevaří klasický rybí vývar, ale servírují různé druhy luštěninových polévek – čočkovou, hrachovou nebo právě fazolovou. Takže proto fazolová.

Ingredience

Dva střední hrnky malých černých fazolí, dvě střední mrkve, jedna petržel a kousek celeru, dvě dobré klobásy, jedna cibule, dva stroužky česneku, dva bobkové listy, tři kuličky nového koření, pět kuliček pepře, sůl, lžička sladké papriky, špetka majoránky.

Postup

Fazole si přes noc namočte do studené vody. Druhý den si očistěte zeleninu, nakrájejte ji na několik kusů, česnek pouze oloupejte a nechte vcelku, cibuli nakrájejte najemno a klobásu na půlkolečka. Do čisté studené vody dejte vařit fazole, přihoďte k nim nové koření, pepř a bobkový list a na pomalém ohni nechte vařit, dokud se na povrchu neobjeví pěna, kterou odstraňte odpěňovačkou. Následně přidejte kořenovou zeleninu a česnek a vařte dokud fazole nezměknou, průběžně sbírejte pěnu a dávejte pozor, aby se voda nevyvařila. Na pánvi si rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět cibulku, poté přidejte klobásu a opečte ji společně s cibulkou, jak máte rádi (já opékám skoro dozlatova). Z polévky vylovte koření, mrkev nakrájejte na kolečka a vraťte do polévky, uvařený česnek v polévce rozmačkejte a pokud ji chcete mít více zahuštěnou, rozmixujte cca hrnek polévky s uvařenou petrželí, celerem a fazolemi z polévky a směs vmíchejte zpět do hrnce (není nutné vše, záleží na hustotě). Polévku osolte a opepřete a přidejte lžičku sladké papriky a cibuli s klobásou a nechte ještě společně aspoň deset minut povařit. Pokud to máte rádi, dochuťte na závěr ještě citrónovou šťávou nebo octem (já přidávám pár kapek citrónu). Podávejte jen tak nebo s čerstvým chlebem. Dobrou chuť a krásné Vánoce!!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *