Luštěniny,  Polévky

Podzimní polévka s kadeřávkem a fazolemi

Vydatná polévka plná vitamínů a podzimní zeleniny. Lehce připomíná italskou minestrone nebo toskánskou ribollitu, ale díky uzené paprice a dalším ingrediencím nabírá nový chuťový rozměr. Bez masa. Vyzkoušejte ji, nám chutnala moc.

Ingredience na hrnec polévky (4 – 5 porcí, nemá smysl vařit jí málo:)

cca 200g kadeřávku, jedna brambora, dvě mrkve, dva stonky řapíkatého celeru, deset růžiček kapusty, jedna cibule, dva velké stroužky česneku, 150g bílých fazolí v plechovce nebo vařených (já použila lahodné italské cannellini), 200g rajčatové passaty, uzená paprika, kmín, oregano, sůl a pepř.

Postup:

Oloupanou cibuli nakrájejte najemno, oloupejte česnek a jeden nakrájejte na kolečka, druhý nechte bokem, mrkev, celer a brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Kadeřávek properte, aby v něm nezůstala hlína a nasekejte nadrobno. Kapustičky zbavte ovadlých lístků a přepulte nebo rozčtvrťte podle toho, jak jsou velké.

Do hrnce šplíchněte olej a lžičku ghí a do rozehřátého tuku nasypejte cibuli, mrkev a celer (na tzv. sofritto) a nechte pěkně opéct, dokud vše nechytne hezkou nazlátlou barvu. V půrběhu přidejte pepř, špetku kmínu a lístky ze dvou stonků oregana (nebo dvě špetky sušeného) a lžičku uzené papriky. Do opečené zeleniny přidejte kadeřávek a vše ještěch chvíli společně opékejte. Jakmile se zelenina začíná přichytávat, zalejte zeleninovým vývarem nebo vodou, aby byla všechna zelenina ponořená, přidejte lžičku soli a nechte pomalu zvolna vařit, dokud mrkev a brambory nezměknou. Poté do polévky nalejte rajčata, přihoďte kapustičky, fazole, další lžičku uzené papriky a prolisujte druhý stroužek česneku, co čekal bokem. Promíchejte a nechte vše pár minut probublávat, aby se všechny chutě propojily. Pokud je polévka moc hustá, přilejte trochu vývaru /vody. Polévku ochutnejte a přidejte ještě sůl a pepř dle chuti. Pokud by vám chutnala kyselejší, můžete přidat i pár kapek citronové šťávy. Pro hladší konzistenci můžete cca třetinu polévky (zejména kadeřávek) rozmixovat tyčovým mixérem a vrátit zpět. Podávejte s chlebem a nebojte se posypat strouhaným parmazánem. Krásný podzim přeji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *