Bez masa / vegetarian,  Omáčky,  Těstoviny a rizota

Spaghetti al pomodoro

Tohle je jednoznačně můj nejoblíbenější těstovinový recept, který doma připravuju. Špagety s rajčatovou omáčkou. Vařím je nejčastěji a často si je v Itálii také objednávám (pokud nemají pastu s mušlemi nebo krevetami, ty mají vždy přednost). Přidávám do nich různé čerstvé suroviny podle toho, co mám zrovna doma nebo na zahradě a nikdy se mi nepřejí. Jestli jste je nikdy nepřipravovali, pojďte to zkusit. Je to rychlé, lehké jídlo, idáelně do letních dnů.

Co budete potřebovat na 2 – 3 porce

Čtyři velká, voňavá rajčata (spařená a oloupaná) nebo 400g plechovka loupaných italských rajčat (dobrá mají v DM nebo v Lidlu), stroužek česneku nakrájený na kolečka, svazek čerstvé bazalky, sůl, pepř, olivový olej. To je vše pro základní recept. Dále lze přidat balení přepůlených třešinek mozzarelly, dvě velké hrsti strouhaného parmazánu, jednu nastrouhanou malou cuketu (délka 12 – 20 cm, pevná, tenká), hrst solených kaparů, hrst nasekaných oliv, kousek nasekané chilli papričky, několik nakrájených srdíček nakládaných artyčoků, čerstvá cherry rajčátka nakrájená na čtvrtky, dvě ančovičky. A to je asi vše z mých oblíbených ingrediencí navíc. Nepřidávám nikdy úplně vše naráz, ale různě kombinuji dle chuti a dostupnosti surovin. Dále potřebujete špagety nebo jiné oblíbené těstoviny.

Jak na to:

Dejte vařit osolenou vodu na těstoviny. Rozehřejte si pánev a šplíchněte do ní olivový olej, do kterého hoďte nakrájený česnek. Pokud přidáváte ančovičky, tak i obě celé ančovičky, které nechejte hezky “rozpustit” (můžete jim pomoci vařečkou). Jakmile česnek lehce zezlátne, nalejte do pánve rajčata z plechovky, nebo přidejte na kostičky nakrájená oloupaná čerstvá rajčata (aby se dala dobře loupat, nařízněte je do křížku u bubáka a dejte do vroucí vody, slupka se začne sama kroutit a po vyjmutí z vody je možné ji rukou jednoduše stáhnout). Osolte a opepřete, přidejte polovinu bazalky a nechte vše zhruba deset minut probublávat, dokud se neodpaří přebytečná voda a rajčata nezměknou. Rajčata přitom průběžně jemně rozmačkávejte vidličkou nebo vařečkou, dokud se úplně nerozpadnou. Italové často používají pasírku a vzniklou směr pasírují, aby měli skutečně hladkou rajčatovou omáčku. Já pasírku nepoužívám, nevadí mi rustikálnější verze. Do základního receptu často přidávám ještě cuketu a mozarellu. Nastrouhanou cuketu přidávám do pánve spolu s rajčaty a mozzarellu naopak přidám až s uvařenými těstovinami a trochou vody z těstovin těsně před podáváním, stejně tak čerstvá rajčátka. Olivy, kapary a artyčoky rovněž můžete přihodit do hotové omáčky a nechat na pánvi jen lehce prohřát. Chilli papričku bych přihodila už na začátek k česneku. Parmazánem si těstoviny sypu vždy až na závěr na talíři. Uvařené těstoviny přidejte do omáčky ještě na pánvi vždy s trochou vody, ve které se vařily. Omáčku to ještě lehce dochutí a zahustí. Pozor se solí, solte radši až na konci, jelikož voda z těstovin je dost slaná. Špagety na pánvi s omáčkou promíchejte, přidejte trochu olivového oleje a podávejte posypané parmazánem a zbytkem čerstvé bazalky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *