Avokádo,  Bez masa / vegetarian,  Chuťovky,  Pomazánky,  Předkrmy a malá jídla,  Recepty

Moje guacamole

Máte rádi avokádo? Já moc. Nejčastěji si zralé avokádo vidličkou jen tak rozmačkávám na toast a na to přidám sůl, pepř, černý sezam a sázené vejce. Nejradši mám ale klasické guacamole s nachos nebo klidně na toastu. Recept na moje guacamole tady chybí, tak to hned napravím.

Co budete potřebovat – porce pro 4 osoby, nebo třeba na párty, jako součást pohoštění

Dvě zralá avokáda, jedna limetka, půlka cibule (může být i naťová nebo pažitka), 4 datlová rajčátka (nebo hrst cherry rajčat), 2 malé stroužky česneku, sůl, pepř, půlka červené chilli papričky, hrst nasekaných lístků koriandru (v základním receptu chilli a koriandr nikdy nechybí, ale tyto ingredience můžete klidně vynechat, pokud je nemáte doma nebo je nemáte rádi)

Jak na to:

Avokádo rozpulte – zajeďte do něj velkým nožem a podélně obkružte pecku, poté chyťte každou polovinu do jedné dlaně a jakoby proti sobě otočte, jde to snadno, pokud je avokádo zralé. Do pecky zasekněte nůž a opět otočte, pecka zůstane na noži. Dužinu vydlabejte do misky, cibuli a chilli papričku nasekejte najemno, rajčátka rozpulte, pokud to jde, odstraňte semínka se šťávou a dužinu pak nasekejte na kostičky. Cibuli, chilli i kostičky rajčat přidejte k avokádu, prolisujte do toho česnek a vymačkejte šťávu z poloviny limetky (klidně méně a postupně přidejte dle chuti). Všechny ingredience rozmačkejte – nejlépe to jde šťouchadlem na bramborovou kaši 🙂 A máte v podstatě hotovo. Guacamole ochutnejte a pokud je plané, dochuťte solí a limetkovou šťávou. Můžete servírovat hned, nebo nechat zakryté v lednici odpočívat, aby se chutě ještě více propojily. Podávejte s nachos chipsy, nebo na kolečkách opečené bagety.

A jak poznáte zralé avokádo? Podle barvy slupky ne, protože avokád je více druhů, takže ne každé zčerná. Já mám dvě finty – první avokádo palcem zkusím lehce pomačkat, pokud je tvrdé, že se ani nehne, není určitě zralé a chce to i několik dní na dozrání. Ideální je, pokud se lehce promáčkne, ale opravdu jen lehce, jako byste mačkali pevné rajče. Druhou možností je pokusit se odstranit stopku avokáda. Pokud klade odpor a neodpadne snadno sama, avokádo není zralé. Stopka by měla lehce odpadnou a pod ní byste neměli vidět plíseň nebo černé skvrny ( to už je avokádo po smrti). Pokud máte jiný zaručený tip, přidejte do komentáře.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *