Bez masa / vegetarian,  Polévky

Zelený chřestový krém

Po medvědím česneku přichází na scénu můj oblíbený chřest. Nejlepší u nás je určitě ten z Hostína, kam si pro něj jezdíme na chřestové hody, ale seženete ho běžně i v obchodech. Nejprve bílý a pak výraznější zelený, který mám radši. Většinou ho připravuji jen tak blanšírovaný nebo grilovaný jako přílohu, ale pokud ho všechen nesníme, dostane se i na přípravu této lahodné polévky.

Ingredience:

Dvě jarní cibulky nakrájené najemno, svazek zeleného chřestu (olámat dřevnaté konce a zbytek nekrájet na kousky, špičky schovat bokem), stroužek česneku, muškátový oříšek, 0,5dcl smetany, 0,5l zeleninového vývaru (mrkev, tři řapíky celeru, petržel, nové koření a pepř, libeček), pečivo na krutonky. Tajná ingredience – zhruba 10cm kousek rebarbory, dodá polévce příjemný, kyselejší nádech, něco jako pár kapek citrónové šťávy.

Postup:

Nejprve si připravím vývar, do studené osolené vody dám vařit očištěnou mrkev, petržel a celer spolu s kořením a solí a vařím cca 20 minut. Vývar odstavím z ohně a scedím. V pánvi rozehřeju olej nebo ghí a opeču na něm šalotku. Po dvou minutách přidám na kolečka nakrájený česnek, chřest a rebarboru a společně opékám další cca 3 minuty. Osolím a opepřím, zaleju vývarem, aby byl chřest sotva ponořený a nechám vařit asi 5 minut, dokud chřest nezměkne. Následně vše rozmixuju do hladka tyčovým mixérem. Dochutím solí, pepřem a párkrát strouhnu muškátový oříšek. Pokud je polévka moc hustá, přileju ještě vývar nebo vodu a na závěr do polévky zamíchám smetanu. V troubě pod grilem připravím krutony a zatímco se pečou, na minutu v horké vodě povařím hlavičky chřestu. Polévku podávám s krásně zelenými hlavičkami a grilovanými krutony.

Rebarboru můžete vynechat a přidat více smetany, získáte tak jemnější, sladší polévku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *