Asijská kuchyně,  Maso,  Těstoviny a rizota

Korejské vepřové s vaječnými nudlemi

Při psaní článku o mém životě v Jižní Koreji jsem se rozvzpomenula i na všechny ty chutě a jídla, co jsem tam ochutnala. Velkou roli v řadě jídel hrála sójová pasta a korejská chilli pasta. Korejci také milují maso, a to i to tučné, a samozřejmě nudle nebo rýži. A tak vznikl tenhle můj jednoduchý recept na korejské vepřové maso v sójové pastě s vaječnými nudlemi. Skvěle se k němu hodí i rýže nebo udon nudle. Já mám ale nejradši klasické vaječné nebo rýžové nudle. Nicméně jelikož jsou chutě omáčky a masa spíše zemitější, rýžové nudle se mi k jídlu tím pádem nehodily a sáhla jsem tudíž po vaječných. Pokud jde o maso, já jsem pro tento recept zvolila libové vepřové, protože tučné maso nemám ráda, ale v Koreji by určitě vybrali prorostlejší maso, takže pokud jej máte rádi, směle do toho. Korejskou sójovou i chilli pastu seženete v asijských potravinách a bez problému i na internetu. Pusťte se do toho, spousta nových chutí Vás mile překvapí!

Ingredience na 2 – 3 porce:

Půl kila vepřového masa (já jsem si vybrala libovou kýtu), jedna velká cibule, tři stroužky česneku, půlka malé cukety, hrst nasekaného pórku, 4 lžičky korejské sójové pasty, dvě lžičky korejské chilli pasty, čtyři lžíce rajčatové passaty a cca tři naběračky vývaru. Troška soli a pár kapek citrónové šťávy.

Jak na to:

Maso nakrájejte na kostky a smíchejte ho se třemi lžičkami sójové pasty a jednou lžičkou chilli pasty a nechejte alespoň hodinu odležet. Cibuli nakrájejte na větší kostky, česnek na plátky a cuketu na tenká půlkolečka a ta pak ještě na polovinu. Maso osmahněte zprudka na pánvi a opečte ze všech stran. V hrnci zlehka opečte cibuli s česnekem a pak přidejte maso z pánve a polovinu nakrájeného pórku a chvíli společně vše opékejte. Do pánve mezitím nalejte dvě naběračky vývaru nebo vody a vařečkou seškrábejte všechny připečené kousíčky, tekutinu pak přidejte k masu, uberte plamen, přikryjte pokličkou a duste na mírném ohni třicet minut. Po půlhodině přidejte čtyři lžíce rajčatové passaty, lžičku chilli pasty a lžičku sójové pasty, vše promíchejte a je-li omáčka moc hustá, přilejte ještě další vývar. Duste další půlhodinu, dokud není maso úplně křehké a měkké. Pět minut před dokončením přidejte zbytek pórku a všechnu cuketu. Omáčku na závěr ochutnejte a ochuťte solí a citrónovou šťávou. Citrónovou šťávu přidávám, protože obě pasty mají lehce nasládlou chuť a rajčata a právě citrónová šťáva chutě pěkně vyváží. Hotová omáčka by měla mít konzistenci asi jako guláš. Podávejte s nudlemi a miskou kimči.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *