Cestování

Jižní Korea – Soul

Předloni koncem srpna jsem vyrazila na tři měsíce pracovně do Soulu. Měla jsem tak jedinečnou šanci okusit život v této krásné zemi, ochutnat místní dobroty a poznat tamější obyvatele. Dost času zbylo i na cestování po zemi a dokonce jsme s Michalem zvládli i prodloužený víkend v sousedním Japonsku. Pojďte s námi objevit úžasnou Jižní Koreu!

Přílet, první dojmy, praktické informace

Z Prahy do Soulu lítají pravidelně přímé lety ČSA, ale samozřejmě seženete i levnější nepřímé lety s přestupem. Let trvá 12 hodin a letiště Incheon je skvěle organizované. Do všech částí města jezdí pravidelně velmi pohodlné autobusy, metro nebo taxi. Na vše seženete jízdenky přímo na letišti. Zároveň doporučuji koupit si přenosnou wifi. V Soulu je sice na mnoha místech Wi-Fi zdarma, ale takto budete nezávislejší. Kdybych měla stručně shrnout první dojmy, tak asi takto – čisto, bezpečno, organizovanost, káva a jídlo na každém kroku, ochotní lidé, kontrasty, jin jang.

Měna v zemi je korejský won. Já měla kurz, kdy za cca dvacet korun jsem pořídila tisíc wonů. Každopádně bankomaty jsou v Soulu na každém rohu a karty berou rovněž skoro všude. Jen v některých menších bistrech a prodejnách se staršími terminály karta občas nefungovala, takže určitě doporučuji mít u sebe i hotovost. Ve zbytku země a zejména na venkově a v malých městech je hotovost nutná.

Časový posun je plus devět hodin. Co se týče počasí, střídají se všechna čtyři období, ale léta jsou teplejší a zima začíná o něco později, ale jakoby náhle. Moje zkušenost ze Soulu je, že zhruba do poloviny října jsem mohla nosit sukně a sandále a pak rovnou podzimní kabát. Odlétala jsem v polovině listopadu a týden na to napadl první sníh. Kolegové mi tvrdili, že toto je typický přechod. Nicméně místní se celkově oblékali tepleji než já:) Zima a brzké jaro je v Soulu prý ve znamení hustého smogu, takže pro návštěvu je jednoznačně nejhezčí léto a podzim, což mohu jedině potvrdit. Korejský podzim, to je plejáda barev! Nádhera! V ostatních částech země bude ale jistě i jaro krásné, jelikož všude kvetou sakury, podobně jako v Japonsku. Korea má i úžasná zimní střediska pro milovníky zimních sportů. Vždyť olympijské hry se tam konaly nedávno.

Jako nejlepší dopravu jsme vyhodnotili pro pohyb ve městě metro a autobusy, jelikož celé metro je i v angličtině. Pro cestování po zemi jsou pak nejlepší rychlovlaky a bohatá síť pohodlných autobusů. Můžete si půjčit i auto nebo skútr, ale třeba v Soulu bych vám to snad ani nepřála 🙂 V Gangnamu je pořád dopravní špička a v historickém centru chaos. MHD se dostanete pohodlně a rychle úplně všude. Alternativou, zejména pozdě v noci, jsou taxíky. Určitě se nemusíte bát, že by vás někdo ošidil, ale radši mějte s sebou vizitku hotelu nebo cílového místa, případně to ukažte řidiči na mobilu. Ne všichni umějí anglicky. Oblíbená jsou také kola a koloběžky, kterých je všude spousta a třeba v Gangnamu na nich hodně Korejců jezdí do práce. Co se týče bezpečnosti, země je celkově bezpečná a Soul obzvlášť. V Soulu jsem se sama nebála ani o půlnoci. Rodiny určitě ocení, že je v Soulu hodně pamatováno i na děti. V nákupních centrech jsou k zapůjčení kočárky, na záchodech jsou speciální sedačky na dveřích na malé děti, aby mamince neutekly a celkově je všude spousta malých detailů pro ty nejmenší. No a hygiena a záchody to je samostatná kapitola. Dokonce i na letišti jsou slavné korejské toalety, které vás omyjí a osuší (když chcete), samozřejmostí je tzv. etiquette bell, aby vás na WC nebylo slyšet 😉 Dobrý info web je: english.visitkorea.or.kr a také english.visitseoul.net

Soul, město kontrastů.

Soul je úžasná metropole, v níž si každý najde to své. Kdybyste neměli možnost vidět z Koreje nic jiného než Soul, vůbec nemusíte být smutní. Soul může skutečně nabídnout každému něco. Historii, modernu, kulturu, přírodu, hory, umění, sport, nákupy, vše. Já jsem se jako první vydala do staré části města objevovat krásné královské paláce. Překvapilo mě, jak levné je vstupné a že palácové komplexy nejsou vůbec přeplněné turisty (to platí o celé Koreji). Panuje v nich poklidná atmosféra, procházet se jimi můžete sami podle sebe až do konce otevírací doby (do šesti kromě paláce Deoksugung, který je jediný otevřený až do tmy) a všechny najdete v centru Soulu, relativně blízko od sebe. Nacházejí se v přímém kontrastu s novodobou moderní výstavbou. Takže opustíte krásné dřevěné paláce dynastie Čoson a naproti východu je třeba mekáč a kancelářské budovy. Všudypřítomný jinjang, který mají Korejci i na vlajce. A který palác mi učaroval nejvíce? Jednoznačně Gyeongbokgung s korunovačním sálem, pavilonem na jezírku, krásnou hlavní bránou, knihovnou a dalšími stavbami. V komplexu je i kavárna a krásná prodejna se suvenýry a dokonce i muzeum. Noční krásou vyniká zmíněný Deoksugung se skleněnými instalacemi odrážejícími světlo a za návštěvu určitě stojí i Changdeokgung se slavnou tajnou zahradou. Ve všech na vás čekají úchvatné barevné palácové budovy ze dřeva s typickými střechami. Je to úžasná podívaná. Pro vstupy doporučuji zakoupit palácový pas, který platí rok a máte v něm vstupy do všech pěti paláců včetně zahrady. Typický zážitek spojený s návštěvou paláce je vypůjčit si tradiční korejský oděv hanbok a vstup do všech paláců pak máte zdarma. Parádně jsem si to s kolegyněmi užila 🙂 Více info k pasu i hanboku najdete na Instagramu.

Další klasickou čtvrtí je Bukčon, neboli vesnička Hanoků, původních dřevěných domů s typickými střechami. Nachází se mezi palácovými komplexy Gyeongbokgung a Changdeokgung a kouzelná je i večer. Najdete v ní spoustu fotogenických domků, kaváren, obchůdků s krásným zbožím a tradičních restaurací. Některé hanoky nabízejí i ubytování. Další krásné procházky nabízí Cheonggyecheon tzv. stream, což je umělá řeka vedoucí centrem Soulu. V listopadu se na něm koná krásný festival luceren. Kratší i delší výlety s krásnými výhledy nabízí městské hradby Soulu, na kterých na podzim místní obyvatelé suší místní ovoce kaki.

Chcete-li zažít typické odpoledne v Soulu, vyrazte na rozhlednu N Seoul Tower, neboli Namsan Tower. Já jsem si ji pro sebe nazvala korejský Petřín 🙂 Je to pěkná procházka od metra Myeongdong do kopce nabízející úžasné výhledy na Soul. A to není vše! Nahoře ve věži najdete obchody a restaurace a hlavně populární korejskou hernu, kde jsme se s Michalem opravdu vyblbli. Pěkně vám uteče čas a z jedné z mnoha vyhlídkových teras si pak můžete vychutnat západ Slunce. Na věži je i spousta oblíbených foto-pointů s korejskými postavičkami a prodejna zámků s klíči, které si můžete podepsat a zamknout na k tomu určené stojany. Jsou jich tam tisíce, takže to nepřehlédnete 😉 Korejci to prostě milují! No a pokud by vás bolely nohy, nahoru i dolů jezdí až do pozdního večera lanovka. Prostě Petřín 🙂

Moderní Soul se nachází na druhé straně řeky Han a asi jste všichni slyšeli slovo Gangnam:) To je název novodobé mrakodrapové čtvrti plné kancelářských budov, hotelů, nákupních center a olympijského, zábavního a nákupního komplexu Lotte. V této čtvrti jsem bydlela a pracovala a i zde na vás dýchne kromě moderny starý Soul, protože i zde naleznete buddhistické chrámy, obří mramorovou sochu Buddhy a královské hrobky. Jinak je Gangnam Mekkou nákupů, businessu, festivalů, noční zábavy a světel. Najdete zde i dvě velká akvária a spoustu skvělých restaurací. Jídlo ale bude samostatná kapitola 😉 Za pozornost určitě stojí zmíněný komplex Lotte, kterému dominuje nejvyšší budova země a pátá nejvyšší na světě, Lotte World Tower. Určitě se vydejte nahoru, kouknout na město. Když budete mít štěstí, viditelnost je několik desítek kilometrů. Dech beroucí je i noční výhled.

Kromě jídla a mobilních telefonů jsou Korejci posedlí nakupováním. V Gangnamu najdete nákupní centrum COEX, které jsme si oblíbili kvůli obří knihovně, která nabízí řadu knih i časopisů v angličtině a panuje v ní zajímavá atmosféra, jelikož všechny tituly si můžete číst přímo na místě. Ani nevím, zda bylo možné si je zapůjčit domů. Knihovna je součástí nákupního centra a vypadá jako nekonečné vysoké police plné knih v proskleném atriu (poslední fotka dole). Pokud chcete nefalšovaný kus asijského chaosu, vyrazte do čtvrti Myeongdong, zejména večer je to nářez! Obchod na obchodě, tisíce lidí, korejská kosmetika, pouliční jídlo a spousta světel (předposlední řada fotek dole). Všude bezpečno. Další nákupní horečku zažijete na nočním tržišti Namdaemun (mix fotek dole). Nabízí úplně vše, suvenýry, oblečení, kosmetiku, výrobky z ženšenu, pouliční jídlo včetně sušených specialit, elektroniku, prostě všechno. Také celá čtvrť Dongdaemun je na ulicích i v podzemí plná obchodů a pouličního jídla, přičemž některé jsou otevřeny nonstop. Součástí čtvrti je Dongdaemnu Desing Plaza, kterou navrhla slavná architektka Zada Hadid a stavba, která slouží jako umělecko-kulturní HUB, připomíná svým vzhledem UFO (první dvě řady fotek níže). Také v metru standardně najdete nekonečné podzemní labyrinty plné stánků se vším možným. O korejské kosmetice se rozepisovat nebudu, ale je skvělá a pokud vás zajímá více, napište mi, doporučím, co a jak 😉

To je prozatím vše. Dále jsme podnikli výstup na Dobongsan, horu v národním parku Bukhansan na kraji Soulu, výlet na ostrov stromů Nami, návštěvu chrámového komplexu Guinsa, pláže a filmový festival v Busanu.

Více fotek a informací najdete na instagramu @karinvari.cz a @cestou_necestou_mk

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *