Bez masa / vegetarian,  Luštěniny,  Polévky

Dvojitá čočková polévka

Čočkovou s párkem jistě znáte. Tahle verze čočkové polévky je jiná. Míchám v ní dva druhy čočky, zeleninu a spoustu koření a bylinek, ale párek ani jinou uzeninu v ní nenajdete. Ráda ji připravuji k večeři nebo na oběd v takové ty dny, kdy jsme měli vydatnou snídani a na oběd stačí jen hustá polévka. Zkuste ji taky.

Na čtyři porce (cca litr polívky) potřebujete:

Tři hrsti zelené čočky, dvě hrsti oranžové čočky, dvě střední mrkve oloupané a překrojené na půlky, dva řapíky celeru, dvě jarní cibule, tři stroužky česneku pouze přepůlené, cca 2 dcl rajčatové passaty, dva bobkové listy, lžička uzené papriky, sedm kuliček pepře, tři kuličky nového koření, velká špetka majoránky, několik lístků libečku, hrstka zelené petrželky a pažitky, sůl a šťáva z poloviny citrónu. Vejce a čerstvý chléb k podávání.

O čočkách:

Zelená a oranžová čočka mají tu výhodu, že se nemusejí namáčet a doba vaření je kratší než u běžné čočky. Oranžová se uvaří skutečně za pár minut a já ji často používám spíše na zahuštění než jako běžnou čočku, protože se rychle rozvaří. Oproti tomu zelená čočka se v podstatě nikdy nerozvaří, uvařená je rychle a má skvělou chuť. Dočetla jsem se, že obsahuje i velké množství vlákniny, hořčík, železo a vápník a pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu. Takže taková super potravina.

Jak na to:

Zelenou čočku propláchněte a dejte do hrnce společně s mrkví, celerem, česnekem a veškerým suchým kořením. Zalejte studenou vodou, aby bylo vše ponořené cca 5cm pod hladinou. Přidejte lžičku soli a zelenou nať cibule a dejte pomalu vařit. Jakmile polévka začne vařit, uberte plamen a nechte jen pomalu probublávat. Po pěti minutách přidejte do polévky rajčatovou passatu, uzenou papriku, majoránku a libeček a po dalších pěti minutách oranžovou čočku. Pokud je polévka moc hustá, přilejte ještě vodu. Společně vařte ještě asi deset minut. Oranžová čočka se téměř rozpadne a zelená bude měkká. Zatímco se polévka vaří, uvařte si vajíčka naměkko. Stačí jedno pro každého. Pokud chcete, můžete uvařit i zastřené vejce (postup najdete v polévkách u Kulajdy). Bílou část jarní cibule nakrájejte na kolečka, opečte na pánvi na lžičce ghí dozlatova a nechejte si bokem k podávání. Jakmile je čočka měkká, polévku můžete dokončit. Vylovte bobkový list a kuličky koření a pepře a cca naběračku polévky včetně celeru, česneku a cibulové natě rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Mrkev vylovte z polévky a nakrájejte na drobné kousky. Rozmixovanou směs i mrkev vraťte do polévky, přidejte šťávu z citrónu (ne vše naráz, přidávejte postupně a ochutnávejte, zda vám kyselost vyhovuje) a osolte ještě podle chuti. Opět můžete přidat trochu vařící vody nebo vývaru, pokud je polévka příliš hustá. Na úplný závěr do polévky hoďte nasekanou pažitku, petrželku a nebojte se ani čerstvého libečku a hezky promíchejte, ale už nevařte. Polévku podávejte s vajíčkem a opečenou cibulkou. Pokud máte velký hlad, dejte si i kousek kváskového chleba. Ať vám chutná.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *