Chuťovky,  Snídaně a brunche,  Vejce

Crostini s hráškovo-mandlovým pestem, sázená vejce, slanina.

Snídaně, to je moje! Obzvlášť pokud hrají hlavní roli vajíčka. Rádi chodíme na snídani o víkendech někam ven a vyloženě si užívám hotelové snídaně, když jsme na cestách. V Praze jsem si oblíbila bistro Proti proudu v Karlíně. A právě tam jsem se inspirovala k tomuto receptu na jednu z oblíbených snídaní, kterou jsem si poupravila k obrazu svému. V hlavní roli sázená vejce – křupavé okraje a tekutý žloutek, křupavá slanina, crostini z čerstvé bagety a domácí hráškové pesto s mandlemi. Udělejte si doma snídani jako z bistra! Než nám zase otevřou 😉

Co k tomu a jak na to?

Na dvě porce: malá francouzská bageta nebo ciabatta, hrst mandlí, tři hrsti čerstvého nebo sladkého mraženého hrášku, jeden stroužek česneku, sůl, pepř, několik lístků bazalky, extra panenský olivový olej, čtyři vejce, 4 – 6 plátků kvalitní slaniny.

Zapněte gril v troubě na střední výkon. Slaninu vyskládejte na plech na pečící papír a dejte do trouby. Pečte cca 10 minut dokud není křupavá dle vašich představ. Já preferuju v podstatě slaninové chipsy. Bagetu nakrájejte na šikmá kolečka, pokapejte olivovým olejem a vyskládejte na plech. Hrášek, bazalku, mandle (pro hladší a jemnější pesto zvolte mandle loupané / blanšírované, pro hrubší strukturu neloupané) a česnek dejte do mixéru a rozmixujte nahrubo. Směs osolte a opepřete a pomalu přilévejte olej a promíchávejte, abyste dosáhli hladké konzistence hustého pesta. Do trouby ke slanině přidejte na poslední cca dvě minuty bagetu a zlehka ogrilujte, aby byla na povrchu křupavá. Na pánvi si připravte sázená vejce, jak je máte rádi. Já preferuju lehce opečené kraje bílku a tekutý žloutek. Pesto natřete na crostini a podávejte spolu s vajíčky a slaninou. Po téhle snídaně Vás bude čekat jistě úžasný den 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.