Sladké pečivo a dezerty,  Snídaně a brunche,  Vejce

Kokosové placičky

Nedávno jsem trochu experimentovala se stravou v duchu pravidel Whole30 a přimělo mě to zamyslet se nad běžnými recepty a vymýšlet nové tak, aby byly v souladu s pravidly. Byla to docela zábava. Zároveň jsem nejen sebe přesvědčila, že i bez obilovin se dá stravovat. Na rovinu ale přiznávám, že doživotně bych se takto stravovat nechtěla. Těstoviny a krajíc dobrého chleba občas prostě chci 🙂 Tento recept je alternativa na snídaňové lívance nebo palačinky, ale bez mouky, cukru a kravského mléka. Zkuste ho, je to dobrota.

Ingredience na placičky pro dva:

4 vejce, jeden velký zralý banán, 1 – 2 dcl kokosového mléka, velká hrst kokosové mouky, mandlové a kokosové lupínky, hroznové víno, jahody a případně další oblíbené ovoce k podávání.

Jak na to:

Předehřejte si troubu na 180°C. Banán rozmačkejte vidličkou v míse, přidejte vajíčka, polovinu mouky, panáka mandlových lupínků a cca 1 dcl mléka, vše společně promíchejte, aby se ingredience hezky spojily. Cílem je spíše hustější těstíčko, které se na plechu nebude rozlévat, takže podle potřeby přidejte ještě mouku a mléko. Na plech si rozložte pečící papír (pokud se vám pořád vrací zpátky do ruličky, zmuchlejte ho do koule a pak teprve rozložte na plech, bude hezky držet) a lehce ho potřete máslem nebo olivovým olejem (stačí jen lehce omastit, aby se placičky nepřilepily). Polévkovou lžící na papír nanášejte těsto a tvořte malé placičky. Pečte je v troubě cca 10 – 15 minut, dokud nezezlátnou. Mezitím si nachystejte hroznový sirup. Velkou hrst hroznových kuliček překrojte na polovinu a s cca 0,5 dcl vody nechejte probublat v kastrůlku. Hroznové víno je samo o sobě hodně sladké, takže nebudete potřebovat cukr. Hotový sirup můžete přecedit, ale já v něm nechávám i kousky vína. Placičky servírujte po dvou na sobě zalité sirupem a posypané mandlovými a kokosovými lupínky spolu s čerstvým ovocem. Skvěle se hodí maliny, borůvky, jahody.

Pokud neřešíte pravidla whole30, tak si k placičkám dejte i kopeček šlehačky nebo zakysané smetany a javorový nebo čekankový sirup. Dobrou chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *