Sladké pečivo a dezerty

Velikonoční koláč

Beránka, jidášky nebo mazanec má doma o Velikonocích určitě skoro každý. Někdo peče i perníčky nebo linecké cukroví. Já jsem letos upekla svůj oblíbený linecký koláč a ozdobila ho ručně vyřezanými zajíčky. Těsto je vylepšené mandlemi, náplň má dvě vrstvy a celkově je to prostě slavnostní koláč. Upečte si ho taky a mějte krásné Velikonoce!

Na formu o průměru 25cm potřebujete:

Těsto: 150g hladké mouky, 100g mandlové mouky (může být i kokosová), 80g moučkového cukru s vanilkou (dělám si domácí), jedno vejce nebo dva žloutky, špetka soli, 140g másla, dvě lžíce vody, kůra z poloviny citrónu.

Náplň: polotučný tvaroh, lžíce cukru / medu / čekankového sirupu, pár kapek vanilkového výtažku, 300g povidel, malý panák rumu.

Postup:

Ze všech surovin vypracujte hladké těsto a dejte jej aspoň na půl hodiny do lednice. Předehřejte troubu na 180°C horkovzduch. Tvaroh vyšlehejte s cukrem a vanilkou. Povidla povařte s rumem v kastrůlku, aby byla pěkně tekutá. Vytáhněte ztuhlé těsto z lednice a vyválejte na kolo o něco větší než je forma na koláč. Tloušťka těsta bude cca 3 – 4mm. Vyválené těsto přeneste do formy a pěkně jím formu vyplňte, propíchejte vidličkou a dejte na 10 minut předpéct do vyhřáté trouby (těsto je dobré něčím zatížit, aby se nenafukovalo, já používám menší koláčovou formu). Ze zbytku těsta vykrájejte velikonoční tvary a úzké proužky na vytvoření mřížky. Předpečený koláč vytáhněte z trouby a pomocí stěrky na něj rovnoměrně namažte vanilkový tvaroh. Na tvaroh následně rozlejte povidla, která také pomocí stěrky rozmažte dohladka. Pracujte opatrně, aby se tvaroh s povidly nesmíchal. Pomůže vám, když povidla nalejete na tvaroh jakoby do spirály. Na povidla naskládejte pásky těsta, aby se vytvořila mřížka a na mřížku skládejte zajíčky, květinky, vajíčka, co máte doma. Pokud nemáte žádná velikonoční vykrajovátka, jako já, pomůže vám šablona z tvrdého papíru, pomocí níž pak vyřežete tvary do těsta. Koláč pečte ještě 15 – 20 minut, dokud povrch hezky nezezlátne. Vychladlý koláč pocukrujte a užijte Velikonoce!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *