Cukroví,  Sladké pečivo a dezerty

Máslové sušenky

Zbožňuju skotské máslové sušenky. K nim velký hrnek horkého čaje, deku a svíčky a dokonalá chvíle je na světě. Není to úplně vánoční cukroví, ale klidně si je upečte i na Vánoce.

Ingredience na dva velké plechy sušenek

200g změklého nejlepšího másla, co seženete, 300g hladké mouky, 100g domácího vanilkového cukru moučka (rozkrájený vanilkový lusk smíchejte s půl kilem cukru moučka a nechte pár dní uležet), dvě lžíce sušené smetany, hrst třtinového cukru a hrst mouky na podsypání, 5g soli.

Postup

Cukr utřete s máslem v robotu nebo pomocí cukrářské stěrky. Mouku promíchejte se solí a smetanou a pak zapracujte do máslové směsi. První vám vznikne drobenka, ale po chvíli hnětení budete mít hladkou kouli. Těsto dejte do lednice a nechejte chladit ideálně přes noc. Těsto podsypejte moukou a vyválejte ideálně přes potravinářskou fólii (dost se drolí) na tlustější plát cca 5mm a vykrajujte sušenková kolečka. Pokud chcete použít embosovaný váleček, chce to vychladit i vyválené tvary, aby se udržel vzor i při pečení. Mně se vzor pečením vytratil, ale sušenkám to na chuti neubralo. Před pečením sušenky posypejte trochou třtinového cukru. Pečte 15-20 minut na 160 stupňů horkovzduch, dokud okraje lehce nezrůžoví. Nechte vychladnout a uchovávejte v plechové dóze.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *