Chuťovky,  Předkrmy a malá jídla

Sýrové tyčinky s vlašskými ořechy

Tyhle vynikající domácí gorgonzolové tyčinky s vlašskými ořechy skvěle nahradí jakékoliv kupované verze. Je to jednoduchá rychlovka, která zachutná všem milovníkům slaných tyčinek a podobného křupání a výborně se hodí k pivu nebo červenému vínu. Gorgonzolu můžete nahradit nivou nebo roquefortem, ale vlašské ořechy určitě nevynechávejte, skvěle se sýrem ladí! Rozhodně s nimi zabodujete na jakékoliv party nebo oslavě.

Ingredience na dva menší plechy:

Jedno balení rozváleného listového těsta, 20dkg sýra s modrou plísní, dvě velké hrsti mletých vlašských ořechů, žloutek na pomazání

Postup:

Těsto vyválejte na velký, tenký obdélník. Sýr nastrouhejte nahrubo a ořechy si připravte do mističky. Na polovinu těsta navrstvěte po celé ploše nastrouhaný sýr a trochu ho k těstu připlácněte rukama. Posypejte všemi ořechy a překlopte druhou polovinou těsta a lehce k sobě přitlačte. Plát nakrájejte na cca 1,5 cm široké placaté tyčinky, které poté zakruťte do spirály. Vzniknou vám tak efektní zatočené tyčinky (twisty). Rozložte je hezky na plech, jak vidíte na fotce a každou tyčinku lehce připlácněte. Na závěr je potřete vyšlehaným žloutkem s kapkou olivového oleje a dejte péct na 180°C horkovzduch, dokud hezky nezezlátnou (cca 15 – 20 minut). Podávejte jen tak v hezké skleničce. Tyčinky jsou skvělé také ve verzích kmín/ uzená paprika, mák / sůl/ olivový olej, rajčatová pasasata/oregano/parmezán a napadá mě celá řada možností, takže věřím, že i vás napadnou další. jednoduše použijte, co máte doma. Podělte se o své kombinace v komentářích.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *