Chuťovky,  Maso,  Předkrmy a malá jídla

Masové kuličky

Další z nevšedních party jednohubek, kterou mnozí z vás doposud znali pouze v podobě porce kuliček s hnědou omáčkou, hranolkama a troškou brusinek ze švédského obchodního domu :), jsou moje domácí masové kuličky. Nic proti těm z IKEA, také si je tam občas dám. Nicméně, tyhle moje jsou lehké, téměř našlehané masové kuličky se zlatou kůrčičkou, které se spolu s brusinkami nebo koprovým dipem z bílého jogurtu hodí nejen na silvestrovskou party. Stylově je naservírujte na hezkém podnose a podávejte jen tak nebo s kousky chleba či bílé bagety. Jediná nevýhoda těchto kuliček je v tom, že budou velmi rychle pryč;)

Ingredience na jeden plech kuliček:

600 g libovějšího mletého vepřového masa, dvě lžičky sušené šalvěje, jedna lžička sušené majoránky, dva stroužky česneku, 2 dcl mléka, dvě hrsti domácí strouhanky, dva žloutky, sníh ze dvou bílků, sůl a pepř, lžička uzené papriky (pokud máte).

Postup:

Maso propláchněte studenou vodou a rozmělněte na kousky do velké mísy. Přidejte prolisovaný česnek, žloutky, mléko, polovinu strouhanky a vše pořádně rukama zpracujte do sourodé směsi. Následně přidejte šalvěj a majoránku a při sypání do mísy hezky prolněte bylinky mezi prsty, aby se rozvoněly. Osolte, opepřete a přidejte uzenou papriku a opět promíchejte dohromady. Směs ochutnejte, zda je dost slaná a pokud ne, přisolte. Já ochutnávám tak, že směs lehce olíznu a pusu si pak proláchnu vodou, tzn. neochutnávám přímo tak, že bych kousek snědla. Poté opatrně začněte zapracovávat sníh z bílků a zbytek strouhanky, aby vznikla mírně lepivá, nadýchaná masová směs. Je-li směs příliš lepivá a řídká, přidejte ještě strouhanku. Namočte si ruce studenou vodou a z masové směsi pomalu tvořte kuličky o velikosti golfového míčku a skládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Pečte při teplotě 190°C zhruba půl hodiny dokud kuličky pěkně nezezlátnou. Podávejte s vidličkou našlehanými brusinkami a přidat můžete i dip připravený z řeckého bílého jogurtu s jedním prolisovaným stroužkem česneku, solí, pepřem a nasekaným koprem. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *