Chuťovky

Pražené mandle

Tak je to tady, poslední den v roce! Silvestr pro mě znamená slavnostní zakončení roku v příjemné společnosti s dobrým jídlem a pitím. Je jedno, jestli ho trávíte doma ve dvou, nebo na chalupě s hromadou rodiny a přátel, každopádně se bude hodit recept na moje domácí pražené mandle. Ty se hodí ke všem drinkům a myslím, že je má rád každý. Na přípravu je to skutečně jednoduchá dobrota, která však potřebuje přesný postup, aby byly mandle krásně křupavé a ne gumové. Kupte si tedy balíček mandlí a hurá do toho!

Ingredience:

200g balíček (ne)loupaných mandlí, cca lžička arašídového oleje (možno i jiný), mlýnek se solí

Postup:

Pokud máte neloupané mandle, nasypejte je do misky a zalejte vroucí vodou. Nechte cca minutu stát a poté pomalu vyloupejte. Většinou stačí jen mandli zmáčknout mezi prsty a vyjede ze slupky sama. Pokud to jde těžce, nechte ještě pár vteřin v horké vodě. Mandle přemístěte na suchou utěrku a osušte. Zapněte gril v troubě na střední výkon a připravte si malý pekáček nebo třeba formu na koláč. Do dlaní si nalejte trochu oleje a suché mandle promněte v rukách, aby se všechny lehce omastily. Mandle nasypejte do pekáčku, posolte velmi jemně namletou solí z mlýnku a protřeste, aby na sobě neležely. Dejte pod gril na cca 10 minut, doku mandle nezrůžoví / zezlátnou. Mandle pořád hlídejte, každá trouba peče jinak a je potřeba dávat pozor, aby se nespálily! Nicméně, lehce zezlétlé mandle nejsou na škodu, já osobně je mám ráda i lehce více opražené, mají pak zajímavější, pečenou chuť.

Hotové mandle přesypejte na ubrousek a nechte vychladnout. POZOR! mandle nesmí chladnou na hromádce, musí být hezky rozprostřené a zároveň nesmí chladnout v lednici či jiném vlhkém / studeném prostředí, byly by totiž gumové, a o to nikdo nestojí! Já je nechávám vychladnout na dřevěném prkýnku pokrytém ubrouskem a nakonec je ještě znovu osolím (pokud to potřebují), tj. proházím s jemně namletou solí. Přeji Silvestra dle vašich představ a ať se mandle podaří!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *