Luštěniny,  Polévky

Hráškový krém

Další z mých oblíbených polévek je hrášková. Vařím ji docela často. Na večeři, jako součást menu pro návštěvy anebo na Vánoce. Nepohrdnu ani její žlutou verzí ze sušeného hrachu, ale tahle zelenější varianta mi chutná o něco více. Je rychlá na přípravu a má krásnou zelenou barvu. Nejlepší je s kapkou smetany a domácími krutony. Odvážnější si mohou přidat i několik lístků máty, protože hrášek a máta spolu pěkně fungují. Můžete ji servírovat i na Štědrý den k obědu nebo místo rybí polévky na večeři.

Ingredience:

350g mraženého hrášku (vezměte nějaký lepší) nebo čerstvý, jeden velký stroužek česneku, jedna cibule, dva řapíky celeru, půl litru zeleninového vývaru, sůl, pepř, máslo, velká špetka majoránky, pár kapek citrónové šťávy, několik lžic smetany a krutony z domácího pečiva k podávání.

Postup:

Cibuli nakrájejte najemno a osmahněte ji na ghí nebo olivovém oleji. Přidejte na plátky nakrájenou polovinu česneku, na kousky nakrájený celer a na kostičky nakrájenou bramboru. Restujte cca 2 minuty, osolte a opepřete, přidejte majoránku, polovinu vývaru (pokud ji servírujete na Vánoce, můžete použít vývar ze zeleniny, kterou jste vařili na bramborový salát) a vařte pár minut, dokud zelenina nezměkne. Poté přidejte veškerý hrášek, pár kapek citrónu a vývar (tak, aby byla veškerá zelenina sotva ponořená) a nechte vše společně chvíli probublávat, dokud není i hrášek měkký, ale stále hezky zelený (stačí minuta nebo dvě). Polévku nevařte dlouho, protože by hrášek ztratil zelenou barvu. Odstavte z ohně a vše rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Polévku ochutnejte a případně ještě dle chuti osolte, opepřete a přidejte čerstvou špetku majoránky. Pokud je moc hustá, nařeďte ji ještě zbylým vývarem nebo horkou vodu. Polévku podávejte se lžičkou smetany a domácími krutonky.

Na domácí krutonky nakrájejte housku, rohlík, veku, nebo jakékoliv jiné oblíbené pečivo na kostičky a pár minut ogrilujte bez oleje pod grilem v troubě (hlídejte to, rádo se to pálí:)

Nápady na obměny:

K polévce můžete podávat i strouhaný parmazán nebo jiný sýr, jedno vařené nebo zastřené vejce a výborná je také s plátkem uzeného lososa. Zajímavou variantu získáte, když s polévkou společně rozmixujete několik mátových lístků, je to velmi osvěžující a hodí se v létě do horkých dnů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *