Cukroví,  Sladké pečivo a dezerty

Maková kolečka s povidly

Rohlíčky už odpočívají v krabici spolu s linekcým, ořechová kolečka čekají na ozdobení a já si říkám, co dalšího letos vymyslím. Už dlouho jsem chtěla upéct nějaké cukroví s mákem a protože mletého máku mám celou dózu, tak jdu na to. V Liberci na trzích jsem si loni koupila vykrajovátko kolečka s vlnkovými okraji, takže tvar je taky jasný a nad povidly ani nemusím dlouze přemýšlet, protože mák a povidla, to funguje vždycky.

Ingredience na dva plechy:

160g hladké mouky, 100g másla, 2 malé nebo jeden velký žloutek, 60g moučkového cukru, dvě lžíce mletého máku, mouka na podsypání. Na slepování povidla a zdobící sáček, čokoládová poleva a trocha mletého máku.

Jak na to:

Mouku prosejte na pracovní plochu, přidejte cukr, mák, žloutky a na kousky nakrájené změklé máslo. Z ingrediencí vypracujte hladké, pružné těsto a dejte ho do lednice odpočinout aspoň na hodinu (ideálně přes noc). Odpočinuté těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše na tloušťku cca 5mm a vykrajujte vlnková kolečka. Cukroví pečte na 170°C horkovzduch cca 10 minut podle toho, jak vám peče trouba. Hlídejte ho, aby se nepřipálilo. Ideální stav je takový, že jsou kolečka po okrajích narůžovělá a zespod lehounce nahnědlá. Vychladlé cukroví nechejte na plechu, polovinu otočte a nastříkejte na ně povidla zdobícím sáčkem a přiklopte druhou polovinou. Povidla můžete mazat i příborovým nožem, ale sáček vám ušetří spoustu času. Pokud byste povidla měli příliš hustá, můžete je lehce rozehřát a třeba i naředit lžící vody. Výraznější makové chuti dosáhnete, když do povidel zamícháte lžíci mletého máku a krátce povaříte. Na cca 4 lžíce povidel stačí lžíce máku. Chuť vylepší i lžička rumu. Jako zdobení můžete slepené cukroví posypat moučkovým cukrem, nebo ozdobit čokoládovou polevou a posypat mákem, jako vidíte na fotkách.

Krásný advent vám přeji! Odpočívejte, nestresujte, uvařte si něco dobrého a zapalte spoustu svíček a klidně si i nazdobte stromeček, jako já 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *