Polévky,  Ryby a mořské plody

Fiskesuppe – norská krémová rybí polévka

Krémovou rybí polévku plnou lahodných krevet a šťavnatého rybího masa jsem poprvé ochutnala loni na Lofotech a šokovalo mě, jak je dobrá. Podruhé jsem si ji dala v nejstarší restauraci v Bergenu v historické čtvrti Bryggen a opět bodovala. Je to norská klasika, kterou tradičně podávají s máslem a křupavým tenkým chlebem nebo čerstvými houstičkami. Zahoďte předsudky ohledně páchnoucí rybí polévky a zkuste tuhle lahodnou krémovou dobrotu. Já jsem se rozhodla ji ještě vylepšit domácími petrželovými krutony.

Na čtyři porce potřebujete:

6 dcl rybího vývaru (hlava a odřezky z ryby, jedna mrkev, dva řapíky celeru, odkrojky z fenyklu a pórku, bobkový list, několik kuliček pepře a nového koření, sůl – zeleninu a koření opéct na másle na pánvi, přidat hlavu a odkrojky z ryby, zalít cca litrem studené vody, přivést k varu a nechat pomalu táhnout cca 20 – 30 minut, postupně sbírejte pěnu), jedna velká mrkev nakrájená na nudličky, dva řapíky celeru nakrájené na kousky, cca 10 cm bílé části pórku nakrájené na kolečka, půlka fenyklu nakrájená na proužky, jedna velká cibule nekrájená najemno, 1,5 dcl bílého vína, 1,5 dcl smetany na šlehání, 1 dcl smetany na vaření, 100g másla, hrst nasekané petrželky, bazalky a pažitky (stonky bylinek svažte provázkem a necháte provařit v polévce), 300g lososa nebo čerstvé bílé ryby (můžete i kombinovat) nakrájené na větší kostky, hrst loupaných vařených krevet, sůl a pepř.

Postup:

V hrnci rozpusťte lžíci ghí a lžíci olivového oleje a pomalu opékejte cibuli. Jakmile je hezky opečená, ale ne hnědá, přilejte víno a nechte kompletně odpařit. Poté přidejte zeleninu, pár minut opékejte a následně přilejte vývar a svazeček bylinek a vařte, dokud zelenina nezměkne (pár minut). V rendlíku ohřejte obě smetany a přidejte máslo, které nechte rozpustit, ale nevařte. Smetanovo-máslovou směs pomalu za stálého míchání metličkou přilejte do polévky a poté přidejte rybu a krevety a sedm minut nechejte zvolna povařit. Vylovte bylinky a na závěr polévku dochuťte solí a pepřem a nasekanými bylinkami.

Domácí petrželové krutony – dva žitné rohlíky nebo semínkové housky nakrájejte na kostičky. Hrst petrželky nasekejte najemno a smíchejte se dvěma lžícemi olivového oleje. Petrželový olej nalejte na krutony a vše rukama pěkně promněte. Krutony opékejte pozvolna na suché nepřilnavé pánvi, dokud nejsou pěkně křupavé. Trvá to cca 10 minut a musíte průběžně prohazovat.

Polévku podávejte s krutony a nasekanými bylinkami v malých mističkách, můžete přidat i plátky másla. Ať vám chutná!

TIP! skvělou polévkovou směs odřezků lososa a hlavy sežene na Rohlíku (já pořídila kilo za 69 Kč). Do polévky se kromě lososa hodí i bílá ryba, treska, halibut, nebo jiná pevná ryba. Rozhodně bych nevolila mražené ryby. Chce to pěkný kousek čerstvé ryby.

3 komentářů

Napsat komentář: Karin Stříbrská Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *