Bez masa / vegetarian,  Předkrmy a malá jídla,  Přílohy,  Saláty

Salát s fenyklem, řepou a baby špenátem

Saláty připravuji často. Jako přílohu, hlavní jídlo nebo součást vícechodového menu. Tento se skvěle hodí jako příloha k masu nebo součást rautu při grilování., oslavě nebo na party. Někdy si ho ale dělám jen tak jako svačinu nebo lehkou večeři. Příprava je opravdu velmi jednoduchá a jediná starost, kterou vždy mám je, abych si nezašpinila oblečení od řepy. Doporučuji tedy připravovat v kuchařské zástěře.

Ingredience na salát pro dva:

3 středně velké předvařené řepy (kupuji předvařenou vakuově balenou, běžně seženete v obchodě), dvě velké hrsti baby špenátu, půlka pomeranče, jeden menší fenykl, olivový olej, citron, sůl a pepř.

Postup:

Špenát propláchněte, osušte a natrhejte na velikost sousta (řapíky většinou nepoužívám) do velké mísy na salát. Řepu nakrájejte na kolečka o tloušťce cca 5mm a ty pak na půlku a zase na půlku, takže na čtvrtinky. Pokapejte ji šťávou z půlky citronu a nechejte chvíli odpočívat. Fenykl očistěte, také překrojte na čtvrtiny (jakoby čtyři klínky) a každou pak krájejte na tenké plátky (je to jako cibule, každý plátek bude z několika vrstev, které pak rozeberte na kousky). Fenykl smíchejte se špenátem a připravte si zálivku (řepa stále odpočívá). Na zálivku smíchejte olej se šťávou z půlky pomeranče a citronu v poměru jeden díl oleje na dva díly citrusové šťávy (citron a pomeranč smíchejte dle chuti, lehce by měl převažovat pomeranč, protože citron už máme v řepě). Zálivky potřebujte zhruba 1 dcl. Řepu přidejte ke špenátu a fenyklu, vše osolte a opepřete a přidejte zálivku. Pořádně vše spolu promíchejte, aby se zálivka dostala všude. Salát můžete hned podávat, ale ideální je nechat ho půl hodiny odpočívat, aby se zálivka dostala do řepy a chutě se pěkně propojily. Salát se výborně hodí ke steakům, karbanátkům nebo tučnější rybě. Dobrou chuť.

2 komentářů

  • Martina Ohlídalová

    Tak tohle určitě bryz zkusím, fenikl mě moc láká, ale trochu se ho bojím 🙂 Jinak blog je nádherný, a ty fotky! Gratuluju! Ale přála bych si více vegánských rezeptů 😉

Napsat komentář: Martina Ohlídalová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *