Sladké pečivo a dezerty

Tvarohová bábovka

Loni na Vánoce jsem si přála tuto krásnou formu na bábovku a Ježíšek mi ji přinesl. Ten úžasný tvar formy pozvedne každou bábovku na umělecké dílo. Nejradši mám šlehačkovou nebo tuhle vláčnou tvarohovou variantu bábovky. Přidávám do ní velké rozinky a celé mandle. Ať už máte formu jakoukoliv, zkuste ji taky.

Co budete potřebovat? (upraveno pro formu na obrázku)

250g polohrubé mouky, 200g moučkového cukru (používám vlastní s vanilkou), tři vejce, jeden polotučný tvaroh, sklenici mléka, 3/4 prášku do pečiva, rozinky, mandle nebo lískové oříšky, lžíci hořkého kakaa, moučkový cukr s vanilkou na posypání.

Jak na to?

Předehřejte troubu na 180°C. Moučkový cukr vyšlehejte se žloutky do pěny. Bílky ušlehejte dotuha. Do žloutkové pěny přidejte tvaroh a poté postupně šlehačem zapracujte mouku. Podle hustoty těsta přilejte trochu mléka, většinou spotřebuju cca 1 dcl. Následně opatrně přimíchejte sníh z bílků a kypřící prášek. Vše promíchejte a přidejte rozinky a mandle nebo oříšky (podle mě jsou chuťově nejlepší celé lískové oříšky, ale pokud na ně máte alergii, použijte celé loupané mandle). Formu vymažte máslem (na tuhle formu olej nefunguje) a vysypejte moukou. Těsto nalijte do formy (první do půlky naleju světlé těsto, následně do zbytku těsta zamíchám kakao a do formy doleju tmavé těsto, bábovka pak bude dvoubarevná). Dejte péct na 25 – 30 minut (dle toho, jak vám peče trouba). Že je bábovka upečená poznáte, když do ní píchnete špejli a po vytažení na ní budou jen drobečky a nikoliv mazlavé těsto. Nechte vychladnout, vyklopte, pocukrujte moučkový cukrem s vanilkou a podávejte.

Aby šla bábovka dobře z formy, je potřeba ji pořádně vymazat máslem a vysypat moukou (můžete použít i kokos nebo strouhanku, ale v této formě mi funguje nejlépe kombinace máslo a mouka). Jakmile vytáhnu bábovku z trouby, hned ji otočím na talíř, přes formu dám vlhkou utěrku a bábovka, jak pomalu chladne, se sama hezký odlepí z formy a vypadne.

Ještě chutnější a o něco tučnější verzi bábovky získáte, když místo mléka použijete šlehačku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *