Polévky,  Vejce

Kulajda

Také zbožňujete tuhle úžasnou polévku? Když jsem o ní slyšela poprvé, jako malá, přišla mi kombinace kopru, vajíčka, brambor a hub v bílé polévce, divná. Teď už ale na Kulajdu nedám dopustit a moje verze dokonce zachutnala i některým odpůrcům kopru. A jak vypadá moje verze? Rozhodně hustější, smetanová s kapkou citronu na závěr a místo vařeného vajíčka na kousky ji připravuji se zastřeným vejcem nebo několika sázenými křepelčími vajíčky. Z hub jsou podle mě nejlepší čerstvé malé hříbky, ale výborná je i z lišek nebo žampionů. Zkuste ji taky.

Ingredience na 2 – 3 porce:

Větší hrst sušených, čerstvých či mražených hub (na mých fotkách verze s liškami a druhá s krémovými žampiony), jedna cibule, jedna velká brambora, kelímek smetany ke šlehání, 3 dcl vývaru (použila jsem kuřecí), nasekaný čerstvý kopr (mám ráda hodně), dvě nebo tři slepičí vejce, případně šest až devět křepelčích, sůl, pepř, cukr, kmín a citronová šťáva, ghí nebo máslo.

Postup:

Oloupanou cibuli nakrájejte najemno, očištěné houby na kousky a bramboru na kostičky. Na másle nebo ghí nechejte zpěnit cibulku a poté přidejte houby (sušené předtím musíte namočit) a kmín a nechejte pár minut podusit. Následně přidejte brambory, směs osolte a opepřete a pár minut spolu opékejte. Dejte vařit vodu na ztracená vejce. Směs v hrnci promíchejte a podlijte vývarem (jen, aby byly brambory ponořené). Pokud nemáte vývar, můžete použít mléko, ale vývar polévku lépe ochutí, takže doporučuju si pár deci vývaru zmrazit nebo jinak uchovat. Polévku vařte, dokud brambory nezměknou a následně přilejte smetanu a míchejte, dokud polévka nezhoustne (smetanu doporučuju přidávat do polévky postupně, dokud není polévka hustá, jak si přejete). Na závěr přidejte kopr, povařte chvíli a na úplný konec, když už polévku nevaříte, ji dochuťte citronovou šťávou. K dochucení stačí pár kapek citronu, dále sůl, pepř a můžete přidat i trochu cukru, pokud máte rádi sladší verzi. TIP! Polévku lze zahustit i jíškou. Pro zjednodušení to udělejte tak, že k cibuli na másle přidejte dvě lžíce hladké mouky a na másle ji opékejte, dokud nezrůžoví, ale pozor, nesmíte ji spálit! Spálená jíška patří do koše. Dále pokračujete podle receptu, akorát šlehačky přidejte méně, nebo lze použít smetanu na vaření.

Ztracené vejce: Klasická, trošku těžší verze – do lehce vařící (tzn. ne zběsilé bubliny) vody se lžící octa, v níž vytvoříte vír (zlehka zamíchejte vařečkou do kola), rozklepnete vajíčko a vaříte ho cca 3 – 4 minuty, aby žloutek zůstal tekutý (doba vaření záleží na velikosti vajíčka). Vejce vylovíte děrovanou lžící nebo odpěňovačkou a můžete servírovat. Vychytaná, jednodušší verze – vajíčko rozklepnete opatrně do igelitového sáčku (rozprostřete si ho na pracovní ploše), máte možnost ho ochutit třeba pepřem, solí, koprem, poté zamotejte a zavažte tak, abyste ve vytvořené “bublince” měli pouze vajíčko a pokud možno žádný vzduch a dejte vařit do vody v sáčku. Vařte také 3 – 4 minuty.

Ať už si vyberete jakýkoliv způsob, hotové vajíčko posaďte doprostřed talíře s polévkou, osolte, posypejte koprem a podávejte. Dobrou chuť.

4 komentářů

Napsat komentář: Karin Osinová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *